Pages Navigation Menu
  •  

Vízbarát yachtok a Balatonon

“Felvillanyozó vízi luxus”

Wia yachtA Balatonon komoly hagyományai vannak a hajózásnak. Ha hobbi céllal szeretnénk saját magunk hajókázni egy kicsit, akkor viszont csak és kizárólag vitorlással tehetjük ezt, hiszen belsőégésű motort legnyagobb tavunkon nem használhatunk. Ám a vitrolázás inkább egy életforma és egy csodás sport, mint kényelmes utazás, hiszen mindig figyelnünk kell a rengeteg kötélre, a kormányzásra, a szélre, a vízmélységre, és még rengeteg dologra. A vitorlásvizsga ráadásul igencsak nehéz és költséges is.

Igazi alternatívát jelent egy magyar cég találmánya, az elektromos yacht. A gyártó, a BFYC Csoport  olyan hajót akart alkotni, ami környezetbarát, csendes, ám ugyanakkor teljes hajózási élményt nyújt mindenkinek.

Wia yachtEzek a hajók speciálisan a balatoni viszonyokra lettek tervezve – mondja el nekünk Szegi József, az elektromos yachtok forgalmazási felelőse. A műhely is itt van nálunk, tehát elmondhatjuk, száz százalékig magyar termékről beszélünk. Alapvetően onnan indultunk ki, hogy nálunk nem lehet belsőégésű motoros hajóval a Balatonon közlekedni, de ez a tendencia már európai országoknál is, ahol nagyobb felületű édesvízi tó van. A hajók tengerre nem annyira használhatóak, hiszen a versenyt hatótávolságban még nem tudják felvenni a hagyományos motoros yachtokkal, de 100 kilométert így is gond nélkül megtesznek. Tölteni pedig minden kikötőben tölthetjük, mert a hajó hátuljába be van építve az akkumulátor töltő, így csak rá kell dugnunk a konnektorra a megfelelő kábellel, és már tölt is. Alapvetően parti hajóknak lettek tervezve, tehát rövidebb túrákra, horgászásra, piknikezésre kiválóan alkalmasak. A legkisebb hajónk még a csónak kategóriába esik, nem is kell rá külön jogosítvány – mondja József. Férőhely tekintetében akár nyolcan is elférnek még ezen is, bár jogilag bármennyien tartózkodhatnak rajta, amíg el nem süllyed – teszi hozzá tréfásan.

A nagyobb hajókra azonban már kell jogosítvány, motoros kisgéphajó vizsgát kell tenni, utána pedig boldogan vezethetjük elektromos yachtunkat. A két másik hajótípuson már aludni is lehet, az egyiken 12 személy fér el kényelmesen, négy pedig aludni is tud a zuhanyzóval, toalettel felszerelt yachtokon,  a másikon pedig 8 személy utazhat és hárman fekhetnek kényelmes ágyban. Ezek a hajók tényleg minden luxusigényünket kielégítik, amit csak a vízek igazi szerelmeseiként kívánhatunk magunknak.

WIA yacht

Advertisement